Què és això del Kamado?

Kamado..?



És possible que arribis aquí sense haver escoltat mai de l'existència dels Kamado i per això vull avançar que el nom Kamado, s’utilitza com genèric i en podem trobar de diferents marques comercials.... Monolith, Big Green Egg o Kamado Joe . A continuació teniu alguns links a les pàgines de cada marca, però l'únic que trobareu ara per ara en espanyol, és el de Monolith.

http://www.biggreenegg.com/ 

http://www.kamadojoe.com/index.php 

http://www.primogrill.com/

http://www.grilldome.com/ 

http://www.monolith.es/

Kamado és un terme japonès que es refereix a un recipient d’argila circular o recipient de cocció de ceràmica que utilitza la fusta i / o carbó per cuinar els aliments. L'ús de la data kamados es remunta a més de 3.000 anys i la seva història o evolució, resulta interessant, així com l’explicació de com s’han expandit pel món. 

Utilitzen una combinació de ceràmica d'alta temperatura, de terracota i pedra de lava triturada que pot suportar temperatures superiors a 750F sense esquerdar de les fluctuacions de calor o temperatures extremes. El principal avantatge és la seva versatilitat, doncs permet funcions que van de la de simple BBQ, fins a fumats, passant per coccions lentes a baixa temperatura, daurats a alta o fins i tot cuinar pizza de llenya. 

S'alimenten amb carbó que permet períodes més llargs de temps, adequat per poder fumar grans talls de carn a baixa temperatura. Un dels seus punts forts dels kamados, és la capacitat per conservar la calor, podent en períodes superiors a les 12hores, completament desateses! 

Més o menys tots els models de kamado, tenen components similars que podeu veure descrits a la següent figura.





Començant de baix a dalt, trobarem l’entrada d’aire que permet regular la combustió i per tant la temperatura. A la part interior i just pel damunt de l’entrada d’aire i dipòsit de cendra, tenim la zona de combustió del carbó. Ja més amunt la zona de graelles, que permet diferents possibilitats que veurem en els diferents exemples d’utilització. I tot acabat amb la cúpula superior de ceràmica, que conté un termòmetre i el barret superior que permet graduar també el tir i per tant la temperatura de cocció.


Termòmetre que indica les diferents franges de cocció


Barret superior que permet regular el tir
La seva arribada a occident, va ser a partir de la segona guerra mundial, quan alguns soldats americans van portar-se a USA kamados que havien vist i descobert a la seva estada al Japó.

La diferència fonamental amb les típiques BBQ americanes, era la seva facilitat per la cocció indirecta, a partir del deflector de ceràmica i la seva facilitat de graduació a partir de controlar les obertures inferiors i superiors d'aire, que hem comentat abans. 

Inicialment els importaven,  però ja van començar a fabricar-los i no sempre amb èxit, fins que van aconseguir ceràmiques adequades i resistents.  I a partir d’aquí van néixer les marques prou conegudes a USA, com Big Green Egg, Primo i d’altres...

I d’aquí ja van saltar a Europa i ja han aparegut marques fabricades a xina.

Comentarios

  1. Molt bé explicat, curt i clar, es nota la vènia docent.

    ResponderEliminar
  2. Un detall que els meus amics suecs que la usen a Suècia i a Mallorca, és que com no funciona amb termòstat, ells han notat que a l'hivern a Suècia poden cuinar a gairebé 50 ºC, la qual cosa aquí, amb una negra, i a l'estiu al sol no fa falta ni carbó.

    És important tenir en compte la Tª ambienti, els mateix reglatges et poden canviar la temperatura de cocció segons la Tª ambienti, pur sentit comú.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si... totalment d'acord...i té la seva lògica.

      Salutacions!

      Eliminar

Publicar un comentario